top of page

9 april 2024 - Pieter Winsemius

Een lezing geven over het Aanvalsplan Grutto.De weidevogel – grutto, kievit, wulp, tureluur - staat onder grote druk. In delaatste veertig jaar is het aantal broedparen meer dan gehalveerd en ondanks veleaanzetten is het vooralsnog niet gelukt het tij te keren. Zeker in Fryslân is deschade groot.We kennen het recept: grote aaneengesloten gebieden, een hoog waterpeil,agrarisch beheer met veel kruidenrijk grasland en actief faunabeheer ompredatoren op afstand te houden. En de bereidheid om aanzienlijke bedragen tebetalen om de inkomstenderving op te vangen van melkveehouders die hunbedrijfsvoering op z’n kop te zetten. Toch blijft de praktijk achter bij de theorie.Wat is daar aan te doen? Het Aanvalsplan Grutto dat mede op initiatief van ItFryske Gea, de Friese Milieufederatie en Vogelbescherming Nederland tot standkwam, probeert de touwen aan te trekken. De grutto is onze nationale vogel.Ruim tachtig procent van de wereldpopulatie broedt in ons land. Als het foutgaat, hebben wij dat op ons geweten.Vaak wordt gepraat over de tegenstelling tussen natuur en landbouw. De gruttokan echter niet zonder betrokken melkveehouders. Bij het geflopteLandbouwakkoord werd vorig jaar een groot belang toegekend aan hetsamengaan van een levende landbouw en een levende natuur. Als we dit GoedeDoel niet kunnen waarmaken, verworden alle warme woorden tot gebakkenlucht. Denk en doe mee: dat is wat Pieter Winsemius van u vraagt. Opdat ookvolgende generaties kunnen genieten van de weidevogels. Het is geen luxe maar noodzaak, zeker in Fryslân.

25 april 2024 - 20.00 uur  - “Concert rond Bach”

Met: Sippie Broersma (sopraan), Bob van derLinde (orgel) en Derk Stegeman (cello) Ze zullen alleen, maar ook samen en in duo’s voor optreden. Zo zal Derk Stegeman een cellosuite spelen, zal Bob van der Linde eenprelude en fuga spelen en Sippie Broersma zingt delen uit Anna Magdalena begeleiddoor Derk en Bob.Sippie Broersma is bij velen van u vast bekend. Eerder trad ze op in ons concert indecember 2022. Ze treedt vaak op als solist, maar zingt ook bij The Bach Choir of theNetherlands en bij Vocaal Ensemble Cantatrix. Verder is ze actief als dirigent. HetSneeker Cantatekoor, maar ook Vox Flevium en The Side Table Singers staan onderhaar leiding.Ook Bob van der Linde zullen velen kennen. Hij is de vaste organist van deMartinikerk in Sneek en speelde ook in ons concert in december 2022. Daarnaast ishij ook de beiaardier van de Martini in Sneek en in Groningen. Verder was hij de afgelopen jaren ook betrokken bij vele andere activiteiten, waaronder een aantal theatervoorstellingen. Derk Stegeman speelde niet eerder in een concert van de Vrienden van deMartinikerk, maar zal ook bij velen wel bekend zijn. Hij is erg actief in het Friesemuziekleven als dirigent, maar ook met kamermuziek is hij regelmatig te horen. Envele cellisten hebben les van hem gehad, want hij geeft onder meer les aan het Atrium in Sneek.

4 juni 2024 - 16.00 uur - presentatie 'Sint Martens Tempel'

‘Boven ut Oud Kerkhof fliege hout- & tortelduven as teken fan frede Stadse katedraal fan gister, fandaach en morren’.Citaat Henk van der Veer. Ruim een jaar is de vernieuwde en gerestaureerde Martinikerk in Sneek weer in gebruik. Al tijdens de vernieuwbouw zijn Anne van den Berg, Hessel Jaasma en Jan Visser begonnen met het bijeenbrengen van allerlei historische feiten en wetenswaardige gebeurtenissen over de kerk, de graven, het orgel en de wapenborden. Dat alles is nu gebundeld in een nieuw boek:‘Sint Martens Tempel’.Op dinsdag 4 juni om 16 uur zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan de wethouderPetra van den Akker. Zij heeft in de gemeente Súdwest-Fryslân onder meer Cultuur en Kunstin haar portefeuille. Iedereen die zich betrokken voelt bij de Martinikerk nodigen we van harteuit om bij de presentatie aanwezig te zijn. Het boek is dan ook te koop.

©2020 Stichting Vrienden van de Martinikerk Sneek.

bottom of page